Vědomé lucidní snění, 4/5, Snová mapa

Máme záměr, cíl a již nějakou dobu si píšeme sny. To znamená, že bychom ve svém snovém deníku měli mít napsaných 10 a více snů. Teď se k nim vraťme zpět, pročtěme si je a podtrhněme, co je na snu zvláštního, co mě zaujalo.

Co to vlastně je snová mapa?

Je to doslova mapa našich snů, které spojuje nějaký společný bod. Může to být cokoliv, například místo/lidé/situace.

Jak na snovou mapu?

Mapu můžete kreslit na čistý papír (to ale bude chtít opravdu hodně veliký papír), použít excelovou tabulku (zanést si hlavní bod a okolo, do buňky, si napsat sen, nadpis a v poznámce zapsat děj) nebo program na myšlenkovou mapu, osvědčil se nám www.mindomo.com, je zdarma a má vše, co potřebujeme (dá se zaznamenat nadpis snu, datum a text snu).

Prakticky

Každý sen označím místem, lidmi nebo situací (může být i vše naráz, ale něco bude převládat) a zanesu do mapy. Lepší je se zaměřit na jednu oblast než na všechny naráz.

Místo

zdá se mi sen, například u rodičů v domě (tam jich mám spoustu), do snové mapy zanesu kolečko s nadpisem snu, přidám si tam datum a krátký popis snu.

Lidé

pokud se mi zdá často o nějakých lidech, zadám si do mapy například kamarád Tom a pak k tomuto kolečku přidávám další sny se stejnou osobou,

Situace

pokud se mi zdají často sny o létání, udělám si v mapě kolečko létání a pak přidávám další létací sny právě k tomuto kolečku.

Tento proces budu opakovat u každého snu. Postupně se začne ukazovat, že se sny opakují často na jednom místě/ s určitými lidmi/ v nějaké situaci, nebo se začnou překrývat, a tady se nám začne ukazovat celkový obraz.

To vše pak vyústí v lepší zapamatování a ve větší četnost snů. Už mám více snů s konkrétním místem/lidmi/situacemi a ten další sen už bude tak divný, že mi to přijde natolik ve snu zvláštní, že si uvědomím, že sním.

V celém tomto zapisování snů i dělání mapy nejde ani tak o to, že byste měli objevit něco speciálního. Jde především o samotný proces zapisování, užít si to, zabývat se tím. To je to nejdůležitější. Dejme tomuto procesu vše, úsilí, lásku, víru a snová realita se nám odmění.

Ukázka třetího vědomého snu

"Nade mnou je zahrada, vysazuju do rohů kytky od mámy, vzrostlé stromy a nade mnou lítají stíhačky, a docela dost, si říkám, to snad začala válka, nebo co se děje, a vzpomínám si, že jsem pilot, takže vyrazím na letiště a budu taky lítat, a pak nade mnou proletí zvláštní stíhačka se čtyřmi křídly, uvědomuju si, že je to X-wing ze Star Wars a to mě proubouzí, mám takovou radost.

Vše kolem je naprosto dokonale reálné, já jsem vědomý a koukám kolem sebe, klekám si a prohlížím si zem, prostě pecka, sen je krásně stabilní a já si říkám, prostě si ho jen užiju, hlavně nic neměnit, ještě si vzpomenu že jsem chtěl zkoušet chutě, zkouším si olíznout ruku, a fakt že jo, cítím naprosto divnou zvláštní chuť, takovou šílenou, zvedám znova ruku a prohlížím si ji a mám na ní černou rukavici, ahá, tak proto, jsem na mostě nebo cestě a jsem něco jako bojovník a okolo chodí roboti, a tak se do toho pustím, si říkám, chtělo by to nějakou zbraň a v rukách se mi zjevuje brokovnice, ale mačkám střelbu, ale nic, je to zaseklé, tak něco jiného, objevuje se mi katana a to je dobré, přesekávám robota a jdu dál, pak se mi v rukách zjeví krásný meč, bílý, katana, ale má divné rozměry, tak si ho chci vylepšit, měním ho, jednou, to taky není ono, a pak znova a znova a to mě začíná vyhazovat, uvědomím si to, ale už je pozdě, probouzím se.

Hladina snu - 3A, co mě probudilo - X-wing, speciální poděkování - děkuji ti X-wingu :D"

Techniky na probuzení ve snu

Pro začátek doporučím dvě krásné nepřímé techniky na procitnutí. Obě jsou velmi jednoduché, ale svou silou neobyčejné.

První technika je nepřímá sugesce

před spaním si čtu knížky o astrálním cestování, lucidním snění nebo jiné neobyčejné magické příběhy. A s velkou pravděpodobností už tuto noc budu mít minimálně zajímavý sen s touto tématikou.

A druhá je přímá sugesce

před spaním si opakuji, nebo jen pronesu přání/sugesci: „Dnes procitnu ve snu“, nebo „Přeji si sen o létání, kde si uvědomím, že sním.“ Tady se kreativitě meze nekladou, jediné, co by měla tato formulace splňovat, je, aby to pro mě bylo důležité, zajímavé a přitažlivé.

V této fázi se můžu vrátit ke své snové vizi a k tomu, co jsem si napsal, že bych chtěl ve snech dělat. A případně si to doplnit, upravit, nebo posilovat.

Příště se podíváme na další techniky na probuzení a celkové zamyšlení o snové realitě. Čeká nás shrnutí celého procesu, vyvrácení nejčastějších mylných přesvědčení, a zaměříme se více na techniky na procitnutí.

Nové a moderní audio meditace

Přejít na web

Tvá cesta k úspěšnému 
- materiálnímu životu
- harmonickým vztahům
- hlubokým duchovním prožitkům

Vstup do Astrální akademie

Astrální cestování

Poznej život nezávislý na hmotném těle

Chci astrálně cestovat